
בימים אלה החלה עיריית אילת בשיתוף פעולה עם GE Digital, חטיבת הדיגיטל של ג'נרל אלקטריק, במסגרתו מתקיימת תחרות לסטארט-אפים מישראל ומאירופה בתחום ייעול האנרגיה, התחבורה החכמה והערים החכמות. הסטארט-אפים שישתתפו בתחרות יתמודדו על האפשרות לצאת לפיילוט באילת, לקבל מעטפת של GE Digitalולזכות בפרס כספי ובכניסה לתכנית השת"פ של GE Digital בישראל. התחרות תכלול 7 אתגרים שונים, שניים מתוכם של העיר אילת – ניהול אנרגיה בנכסי העירייה השונים ותחבורה חכמה. סכום הפרסים הכולל בתחרות עומד על כ-100,000 דולרים.
אילת, בירת הנופש של ישראל, עוברת לאחרונה מהפיכה שעתידה להפוך אותה למעבדת חדשנות בכל הקשור לעיר החכמה – Smart City. במסגרת זו, יוזמת העירייה ומקדמת פרויקטים חדשניים בתחומה ומשתפת פעולה עם סטארט-אפים בתחומים שונים כגון: תחבורה חשמלית, עצמאות אנרגטית, מערכות ניהול מתקדמות, חיישנים ומערכות לניטור פעילות בזמן אמת ועוד. בימים אלה מחפשת העיר אחר הטכנולוגיות שיאפשרו להתמודד עם שניים מן האתגרים המרכזיים החונים לפתחה; ניהול אנרגיה בנכסי העירייה השונים ותחבורה חכמה.
אתגר התחבורה התפתח על רקע פתיחתו הקרבה של שדה התעופה אילת ע"ש "רמון" הנבנה בעת הזו צפונית לאילת. נמל התעופה החדש עתיד לקלוט כבר בשנת 2018 למעלה מ- 60 טיסות שבועיות מאירופה ואת כלל הטיסות הפנים-ארציות כשהצפי של משרדי הממשלה והעירייה הוא להגדלה משמעותית בנפח התיירות הנכנסת והיוצאת עם פתיחתו של נמל תעופה זה. כבר כיום כביש הכניסה לעיר עמוס בתקופות שיא של קיץ, חגים וכו' והתוספת הצפויה על קטע הכביש הזה של כ- 2 מיליון נוסעים בשנה, הצפויים לנחות ולהמריא משדה התעופה החדש, מהווה אתגר תחבורתי חשוב שדורש פתרונות תחבורתיים, תשתיתיים וטכנולוגיים.
הפתרון התחבורתי משדה התעופה "אילת" לעיר ולהיפך מתוכנן להתבסס על תגבור תחבורה ציבורית, הקמת חניון "חנה וסע" בנמל התעופה, הוספת שאטלים ובעתיד, סלילת כביש ייעודי לאוטובוסים חשמליים, העובדים ללא כבלים, באמצעות השראה מגנטית ומבוססים על טכנולוגיה של חברת אלקטרואד הישראלית אשר פותחה בחממת ״הון הטבע״ המשותפת לאילת וחבל אילות.
הסטארט-אפים שיתמודדו בתחרות יעסקו במענה בעזרת מוצר קיים ובשל לפיילוט עבור התיירים ועבור הרשויות המתכננות. האתגר עוסק בפיתוח תוכנה שתיתן מידע בזמן אמת על אופן ההגעה לשדה מצד אחד ומצד שני תספק מידע למקבלי החלטות על עיכובים ובעיות בצירי התנועה, תוספת תשתיות, תגבור מערכים נדרש וכיו"ב.
האתגר הנוסף אותו מעמידות עיריית אילת ו-GE Digital בפני הסטארט-אפים הוא אתגר ניהול האנרגיה בעיר שמנהלת 140 מבנים ו-114 מרכזיות תאורה. מטרת האתגר היא להוביל לניהול נכון ויעיל של האנרגיה תוך שימוש במכונות לומדות לניהול אוטונומי. זאת, לצורך צמצום הוצאות האנרגיה של העיר המסתכמות ביותר מ-11 מיליון ₪ בשנה וסיוע לפעילויות נוספות של העיר מהצד של הגדלת ייצור החשמל, לרבות עידוד ייצור אנרגיה סולארית, במטרה להגיע לעצמאות אנרגטית וקיזוז של 100% מהחשמל והאנרגיה בעיר.
אלי לנקרי – סגן וממלא מקום ראש העירייה המוביל את תחום עיר חכמה אמר: "הבחירה של חברת GE הגדולה באילת היא אות כבוד והערכה לעיר, ומלמדת על מקומה של אילת כעיר חכמה. מסקרן ומרתק לראות את ההתמודדות של חברות סטארט אפ רבות מהעולם עם האתגרים שהצבנו בפניהם ואת התוצאות שנקבל. מדובר באתגרים שהפתרונות להם יסייעו לנו לשפר את איכות החיים של תושבי העיר".
דנה זנטי דוברת העירייה