
לאחר שנים ארוכות של שתיקה ועם החלטת הממשלה לחשוף את מלוא התמונה בפרשת היעלמותם של ילדי תימן וילדים בני תפוצות אחרות, מציג האמן האילתי – אמיר אלקיים תערוכת רשמים ורישומים העוסקת בפרשת ילדי תימן. התערוכה "תמימי תימן" תיפתח השבוע (ד') במעמד השרה לשוויון חברתי – חה"כ גילה גמליאל, ראש עיריית אילת – מאיר יצחק הלוי ואנשי התקשורת שסיקרו רבות את הפרשה – רינה מצליח (ערוץ 2) ובן דרור ימיני (ידיעות אחרונות). בזכות ההדים, שעוררה התערוכה היא תוצג בכנסת ישראל במושב החורף הקרוב. חלק מהרישומים, שיוצגו בתערוכה נמכרו למוזיאון ישראל.
ביום רביעי הקרוב (6.9) תארח הגלריה לאומנות של אמיר אלקיים, את תערוכת הרישומים "תמימי תימן" אותה יזם ביחד עם ד"ר אבינועם צברי, שהפיק את התערוכה. התערוכה מגוללת את סיפורה של פרשת ילדי תימן החטופים ומציגה כ- 40 רישומים בועטים בדיו ובצבעי אקריל, כאשר כל רישום מביא סיפור משלו לצד טקסט מהעיתונות באותיות סופר סת"ם המתארים את הפרשה. במעמד פתיחת התערוכה יישאו דברים השרה לשוויון חברתי – חה"כ גילה גמליאל, ראש העירייה – מאיר יצחק הלוי, העיתונאים – רינה מצליח ובן דרור ימיני וכמובן יוצרי התערוכה אמיר אלקיים וד"ר אבינועם צברי, אשר סיפורו האישי מהווה את ההשראה לתערוכה ומשולב אף הוא בתוכה. מוזיאון ישראל בירושלים התעניין אף הוא ברישומים הייחודיים המוצגים בתערוכה וכאמור, חלק מהרישומים בתערוכה נמכרו ויועברו לתצוגה במוזיאון.
ראש עיריית אילת – מאיר יצחק הלוי אמר בגאווה: ״אני גאה לעמוד בראשות עיר, שתושביה מעורבים, פעילים ומביעים מחאה דרך האומנות. תודה לד״ר צברי שהחליט בנחישות רבה, לחשוף את סיפורו האישי ולאמיר אלקיים – אמן ויוצר מקומי מוביל בעיר אילת, שחשפו נושא בעל חשיבות עליונה גם בסדר היומי הציבורי. תודה גדולה לחה״כ צחי הנגבי ולחה״כ נורית קורן, שפעלו להעלות את הנושא לסדר היום הציבורי ואיתם גם לאנשי התקשורת רינה מצליח ובן דרור ימיני, שדאגו שהנושא לא ירד מסדר היום״. כבן להורים יוצאי תימן הוסיף ראש העירייה: ״זו היתה חוויה עליה גדלתי ואני שמח שבתקופה זו, סימני השאלה הרבים הופכים לסימני קריאה".
יוצר התערוכה, האומן אמיר אלקיים, נחשף לפרשת ילדי תימן החטופים מהעיתונות הכתובה, אך כאמור הושפע בעיקר מסיפורו האישי של ד"ר אבינועם צברי. ד"ר צברי, נולד בראש העין בתקופת העלייה מתימן ולימים הפך למנהל מחלקת נשים ויולדות בבית החולים "יוספטל" שבאילת. ד"ר צברי גדל למציאות בה אחיו ישראל, שנולד בדרך מתימן לארץ ישראל, שהה בבית ילדים, שם ביקרה אותו אימו מידי ערב כדי להניק אותו. בערב אחד בו ביקרה האם, נמסר לה כי הבן נפטר, אך את הגופה לא הביאו למשפחה לקבורה, למרות הבקשות. כעבור 15 שנים של אובדן, הבן ישראל מקבל צו גיוס לבית אימו ושם מתחילות להישאל שאלות אודותיו. סיפורו של ד"ר צברי פוגש את יצירותיו של אלקיים שהיו חבויות בו שנים רבות והן מעוררות בו חדוות יצירה מסוג אחר. "חיפשתי מישהו שעבר את החוויה כדי להיות אותנטי ברישומים שלי" מספר אלקיים ומוסיף: "הרישומים האלו מלווים אותי כבר 40 שנה, הצורה הזו קיימת בי מבחינה סגנונית, אבל לא נתתי לה מקום עד שנחשפתי לפרשה הזו. פתאום היה לי חשוב שדברים יתחילו להיחשף, כי המציאות כבר שונה. אני לא בא לשפוט אף אחד אלא רק מניח תווית על הקיר שיסתכלו ושיתקנו את שנעשה".
אלקיים פוגש כאמור את סיפורו של צברי ושניהם יוצרים את תערוכת "תמימי תימן" אשר עוררה הדים ברחבי הארץ הן בשל העיסוק בפרשה הכל כך מורכבת והן בשל עוצמתה האומנותית והשפעותיה החברתיות. במסגרת זו, נפגשו השניים עם חה"כ נורית קורן – יו"ר הוועדה שהוקמה בעקבות הפרשה. חה"כ קורן מחליטה לפנות ליו"ר הכנסת ולבקש ממנו לפתוח את מושב הכנסת הקרוב בנוכחות וברוח תערוכה זו.
התערוכה שתפתח ביום רביעי הקרוב 6.9.17 בשעה 20:00 בגלריית לאומנות של אמיר אלקיים ברחוב שביל המכרות 344/1 באילת, תוצג לקהל הרחב גם בימים חמישי (7.9) ושישי (9.9) באותן שעות.
דנה זנטי, דוברת עיריית אילת